måndag 21 maj 2012

Vårlunch...



I lördags serverade vi en vårlunch. Tanken var att jag skulle hinna fotografera maten
som var extremt god och mycket smart förbered men allt gick så snabbt och plötsligt var
det över. Så det får bli recept utan bilder denna gång...
Mycket bra tips för alla kommande evenemang nu så här i student tider etc,
där det mesta kan förberedas dagen innan!

Vi bjöd på tre rätter bestående av 

min Fänkåls soppa (som jag lagade dagen innan) 
och som jag redan givit receptet till här i bloggen innan
tillsammans med en smördegs stång med ostfyllning.
(färdiga smördegsplattor som bara kavlas ut endast på längden och riven ost,
rulla ihop och skruva till små mini baguetter, pensla med vatten och 
pudra med paprika krydda.
Grädda på 225 grader i ca tio minuter, detta måste ske precis före servering)

Till varmrätt serverade vi inkokt lax som också gjordes dagen innan.
Till 10 personer; gör en lag av 1/2 dl, vitvinsvinäger, 1/2 dl socker, 3 dl vatten, 
20 vitpepparkorn, ett lagerblad, 1msk salt, 3st rödlökar skivade i tunna ringar och 
en morot skalad och skivad.
Koka upp lagen och låt koka i några minuter. Lägg färska eller upptinade laxfiléer 
på ett bläck som är så pass djupt att laxen kan täckas med vätska. 
Fyll på den uppkokta lagen med vatten tillräckligt att täcka fisken och koka upp på nytt. 
Häll sedan den varma lagen över över laxen.
Låt stå i 200 grader varm ugn i ett par minuter och koka i några minuter. 
Ta ut plåten och låt svalna. Täck över med folie och låt stå kvar i lagen i kylskåpet 
tills det är dags att servera.
Dillmajonäs; blanda majonäs, egen eller Hellmans med hackad dill (rikligt).

Varm potatis sallad;
Nykokt potatis, kokt sparris, kokta sockerärtor och skivad salladslök,
blandas i en skål med olivolja, pressad citron, salt och peppar.



Till dessert blev det bärfromage (som jag också gjorde dagen innan),
super enkel och fräsch; 4 ägg gulor vispas fluffigt med 2.5dl florsocker, vänd sedan ner
500gr upptinade mosade hallon, vispa 2 dl grädde och vänd även ner den i hallonsmeten.
Häll upp på glas och låt stå i kylskåpet i ett par timmar eller till nästa dag.
Garnera vid servering med några hallon och en blomma eller liknande.

Inga kommentarer:

Populära inlägg